Mitybos rekomendacijos pavasariui

Dėl šylančio oro pavasarį ištirpsta sniegas, ledo sankaupos, traukiasi įšalas. Žemė tampa minkštesnė, drėgnesnė, bunda augalai. Šylantis oras taip pat veikia žmogaus kūną – toksinai „atitirpinėja“, pasklinda po organizmą, tad pavasaris yra natūralus organizmo valymosi laikotarpis. Jei norime padėti kūnui pašalinti toksinus ir sumažinti apsunkimo pojūtį, turime pakoreguoti savo mitybą.

Pavasaris – vanduo ir žemė, balansuojamas sausumu ir lengvumu

Pagal ajurvedą pavasaris yra Kaphos (vandens ir žemės elementų) laikotarpis. Pavasario pradžioje aplinkoje vyrauja sunkumas, šaltis, drėgmė, o artėjant vasarai ir šylant orams pasidaro lengviau, šilčiau, sausiau.

Apsunksta ne tik kūnas, bet ir virškinimas, kurio pajėgumas susilpnėja. Virškinimui pagerinti prieš kiekvieną valgį galite vartoti imbiero ir citrinos sulčių mišinį, aprašytą šiame straipsnyje.

Pavasarį turi dominuoti Kaphos energiją balansuojantis maistas: šviežias, lengvinantis, lengvai virškinamas, šildantis, valantis, skvarbus, stimuliuojantis, sausesnis. Labai palankūs aštraus, kartaus ir sutraukiančio skonio maisto produktai. Konkrečius maisto produktus, atitinkančius šiuos kriterijus, galite rasti maisto produktų paieškoje, pažymėję norimus filtrus.

Skirtingi metų laikai vienus žmones veikia silpniau, kitus stipriau. Tai priklauso nuo individualaus kūno tipo. Vatos (oro ir erdvės) kūno tipo žmones labiau veiks Vatos (rudens ir žiemos) laikotarpiu, Pitos (ugnies) kūno tipo – Pitos (vasaros) laikotarpiu, o Kaphos (vandens ir žemės) kūno tipo – Kaphos (pavasario) laikotarpiu vyraujanti energija.

Mindaugas Mitkevičius

Yra klausimynas, pagal kurį galite tiksliau nusistatyti savo kūno tipą.
Individuali mityba ir darni gyvensena yra geros savijautos pagrindas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *