Valio – šyla oras! Tai puiku! Taip pat svarbu šiuo metų laiku vėsinti kūną.
Vasara – ugnies elemento laikotarpis
Jei oras karštas ir sausas, tai vyrauja Pitos (ugnies elemento) ir Vatos (erdvės ir oro elementų) energijos.
Jei oras karštas ir lietingas, tai vyrauja Pitos (ugnies elemento) ir Kaphos (vandens ir žemės elementų) energijos.
Bet kuriuo atveju, Vatos kūno tipo žmonės vasara jaučiasi geriausiai, nes pagaliau sulaukė šilumos! O Pitos kūno tipo žmones karštis išbalansuoja labiausiai. Kaphos kūno tipo žmonės gali apsunkti, nes dėl karščio išsiplečia kraujagyslės, tad organizme labiau užsilaiko vanduo ir dėl to gali prasidėti tinimai ir paburkimai.
Kai kūne Pitos energijos tampa per daug – perkaista kūnas. Papildomai apkraunama širdis, kuri daug intensyviau pumpuoja kraują, kad vėsintų kūną. Ant odos atsiranda bėrimai, inkštirai, spuogai. Be to, per ilgai būnant saulėje, gali nusvilti oda. „Perkaitęs“ protas pasireiškia padidėjusiu pykčiu, irzlumu, dirglumu, nusivylimu. Dėl to svarbu laiku numalšinti troškulį ir alkį, kad vidinė (virškinimo) ugnis dar labiau neįsisiautėtų.
Mityba vasaros laikotarpiu turi būti paprasta, vėsinanti ir lengva
Keičiantis metų laikui, turi keistis ir mitybos įpročiai.
Pietūs nebeturi būti sočiausias dienos patiekalas. Maistas pietų metu turi būti paprastas ir lengvai virškinamas. Karštyje valgytinas lengvas maistas. Taip pat svarbu nevalgyti stipriai sukaitus, jei veidą išmušęs raudonis – visų pirma leisk sau atvėsti, veido spalvai grįžti į įprastą.
Ugnis balansuojama vėsumu ir drėgnumu
Karštis garina vandenį, tad svarbu gerti skysčius, ypač Vatos, sausojo kūno tipo, žmonėms. Bet svarbu skysčių ir nepadauginti, nes tada per daug apkraunami inkstai, susilpnėja virškinimas, apsunksta skrandis. Virškinimas vasarą ir taip būna silpnesnis, nes vidinis karštis (virškinimo ugnis) iš skrandžio krauju yra pasklidęs po visą kūną ir odą, kad lengviau išsisklaidytų ir išlaikytų kūną vėsų.
Mityboje turėtų vyrauti saldus, kartus ir sutraukiantis skoniai.
- Palankūs vaisiai: arbūzai, melionai, ananasai, bananai, granatai, vynuogės, saldžios uogos, ypač šilauogės ir mėlynės.
- Vasara yra salotų metas. Taip pat rekomenduojami žalumynų, vaisių, daržovių kokteiliai (glotnučiai). Vėsinančiai veikia agurkai, kopūstai, cukinijos.
- Skysčių pusiausvyros palaikymui gerk vandenį su citrinos ar laimo skiltele ir žiupsniu cukraus bei druskos. Labai gerai vėsina ir atgaivina kokosų vanduo. Taip pat vėsinančiu poveikiu pasižymi atvėsusios mėtų, pankolių sėklų arbatos.
- Pirmenybę skirk lengvai virškinamiems ankštiniams – žaliesiems žirneliams, šparaginėms pupelėms.
- Bolivinės balandos (kinvos), avižų, speltų kruopos irgi lengvai virškinamos bei pasižymi vėsinančiu poveikiu.
- Didžioji dalis aliejų/riebalų yra kaitinantys, tad rinkis vėsinančias alternatyvas – kokosų aliejų ir avokadus.
- Venk aštraus (ugninio) skonio, dėl to saikingai vartok prieskonius. Palanku maisto gamybai naudoti pankolio ir kalendros sėklas, kardamoną.
- Venk marinuotų, raugintų maisto produktų, alkoholio – visi jie rūgština, kaitina organizmą.
- Bet koks valgomas maistas ir gėrimai turėtų būti pravėsę.
Gyvenk gamtos ritmu
Prisitaikymas prie gamtoje vykstančių pokyčių yra geros sveikatos ir savijautos pagrindas.
Geriau pažindamas savo kūną, pakoregavęs mitybą ir gyvenseną, mėgausies visais vasaros malonumais, tuo pačiu išlaikydamas balansą ir geriausią savijautą!
Mindaugas Mitkevičius